Lipton lärde svenskarna dricka te

– Dricker man inte te i Sverige?

– Nej, mycket obetydligt, men vi dricker kaffe.

Det var en solig sommardag 1892, och affärsmannen Thomas Lipton stod på sin segelbåt utanför Isle of Wight och pratade med Georg Tempelman från Stockholm. Mr Lipton tyckte att herr Tempelman borde lära svenska folket att dricka te. Själv hade han på bara några år byggt upp ett jätteföretag med egna teplantager, egna båtar och agenturer över hela världen.

Inget riktigt kontrakt

Så blev det. Ett handslag bekräftade att Georg Tempelman, grosshandlare i salt och hampa, skulle bli agent för Liptons te i Sverige. Och under de 85 år som samarbetet mellan handelshusen Lipton och Tempelman bestod förekom aldrig något riktigt kontrakt. Handslaget var ett "gentlemens agreement" som ingen ifrågasatte.

Lipton blev ett helägt Unileverföretag 1972, men Tempelman hade agenturen i Sverige fram till 1977. På 1920-talet efterträddes Georg Tempelman av sonen Gillis som levde av och med te i hela sitt liv. Han var bland annat styrelseordförande i Lipton AB i Sverige, även långt efter att "handslaget" hade upphört att gälla. Fadern lade grunden till svenskarnas tevanor och sonen byggde vidare.

Lipton blev ett begrepp i Sverige

Under andra världskriget kom inget te alls till Sverige under en lång tid. Men genom en ambassadkontakt fick Gillis Tempelman reda på att importen skulle bli fri om två månader. Han beställde då genast te, och när han sedan annonserade att nu fanns det te att köpa igen, låg konkurrenterna ett par månader efter. På det sättet blev Lipton ett begrepp för te i Sverige.

Författare: Eva Häggmark   

Lipton-uställning. Omslag till årsredovisning 1977.